Gandrīz ikviens latvietis kā čakla bite vasarā un rudens sākumā ievāc gardumus ziemai. Mūslaikos tas nereti ir pieradums, kas mantots kā ģimenes tradīcija. Taču agrāk pilns pagrabs vai aukstumskapis ar burciņām norādīja uz gādīgu un rūpīgu saimnieci vai saimnieku, kas jau vasarā gatavo kamanas ziemai. Par marinēšanas lomu latviešu kopienās stāsta muzeja galvenā krājuma glabātāja Guna Dancīte.
Ievārījumi, marmelādes, sulas, marinēti un skābēti dārzeņi – kāposti, gurķi, kabači, tomāti želejā un vēl un vēl – tik daudzveidīgi gardumi allaž ir bijuši un joprojām ir daudzu latviešu mājās gan Latvijā, gan pasaulē! Labākās un smeķīgākās receptes bieži tiek mantotas no paaudzes paaudzē un recepšu grāmata vai burtnīca tiek uzskatīta par lielu dārgumu, ko nedrīkst pazaudēt, jo līdz ar to zustu arī ģimenes “garša”.
Arī šodien, daudzinot un saglabājot latviešu kulināro mantojumu pasaulē, atklāsim to, kādas dažas liecības ir mūsu muzeja krājumā par šo darbīgo vasaras laiku, kad ienākas tik daudz ogu, augļu un dārzeņu, kurus sagatavot ziemai.
Ja arī Jums ir kāda no Latvijas aizvesta, paaudžu paaudzēs mantota recepte ziemas krājumu gatavošanai – atrakstiet!