Biedrībai “Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs” izmaiņas valdes sastāvā

Vēlamies paziņot, ka 2020. gada martā valdes sastāvā atgriezās muzeja biroja vadītāja Marianna Auliciema, savukārt par biedrības valdes priekšsēdi tika ievēlēta Sarma Muižniece Liepiņa. Viņa pārņēma valdes vadību no līdzšinējās valdes priekšsēdes Maijas Hinkles, kuras valdes termiņš bija beidzies. Sarma ir ilggadēja muzeja biedre un atbalstītāja, kura jau 2019. gadā sāka darbību muzeja valdē.  

Sarma ir dzimusi Kalamazū, Mičiganā, ASV. Kopš 1984. gada  dzīvo ASV austrumkrastā pie Bostonas. Kursas un MLĢ skolniece. Ieguvusi augstāko izglītību mākslā un politekonomiskās attiecībās (“Public Policy”). Bijusi galerijas “Artistic License” kopīpašniece, strādājusi Harvardas “Widener” bibliotēkā ar baltiešu grāmatām, vadījusi Amerikas Latviešu apvienības kultūras nozari un ALAs Kultūras fondu. 

Sarma ir saņēmusi Jāņa Bieriņa, Ērika Raistera un Andŗa Ritmaņa piemiņas fonda balvas par dzeju un sabiedrisko darbu Latvijas labā. Darbojas gan Amerikas latviešu mākslinieku apvienības valdē, gan 1918. gadā dibinātajā Amerikas latviešu tautiskās savienības (ALTS) valdē par archīvisti, kā arī vada Bostonas latviešu lasītavu/ “Boston Latvian Library”.   

Sarma ir koprīkotāja alternatīvajām latviešu kultūras un dizaina dienām (rainis/marfa, gaisma/marfa, māksla/marfa) Rietumteksasas tuksnesī. Ilgadīgi  vāc dokumentāciju un atrod jaunas mājas savdabīgiem latviešu priekšmetiem, latviešu mākslai un retām publikācijām.

Savukārt muzeja darbību viņa raksturo sekojoši: “Latvieši pasaulē – mūzejs un pētniecības centrs” man licies vajadzīgs kopš tā tapšanas. Vispirms mani uzrunāja LaPas pamata ideja, ko mūzeja idejas kopautore Maija (Veinbergs) Hinkle skaidri apraksta LaPas mājaslapas ierakstā par mūzeja sākumu. Ideja, kas ar mērķtiecīgu darbu, diplomātiju un līdzekļu vākšanu ir ļāvusi LaPai izveidoties par spēcīgu vizuālu fonu latviešu tautas dzīvesstāstiem ar savdabīgu, pieejamu, arvien augošu kolekciju Latvijas un, tīmekļa platformā, pasaules mūzeju kopienā. LaPas mērķis ir pozitīvā, sarunu un pārdomu rosinošā veidā izcelt latviešu kopienu un individu piedzīvojumus, izvēles un katra personisko latviskas pieskaņas skatu uz dzīvi un sadzīvi, vienalga, kur katrs to ieguvām un kādā veidā vai valodā to parādām sev un citiem, neizslēdzot nevienu.”

Plašāk par Sarmas Muižnieces Liepiņas viedokli saistībā ar muzeju, savu līdzšinējo darbību tajā un notikumiem vietējā un globālā mērogā būs iespējams iepazīties muzeja mājaslapas sadaļā “Muzejs runā”. 

Muzeja “Latvieši pasaulē” komanda novēl jaunajai valdes priekšsēdētājai veselību, izturību un dzīvessparu, jaunos pienākumos veicot!

Latvieši Pasaulē