Filma „VALIANT! Brauciens uz brīvu Latviju” skatāma www.filmas.lv

Dokumentālā filma “VALIANT! BRAUCIENS UZ BRĪVU LATVIJU” skatāma www.filmas.lv portālā bez maksas visā Latvijas teritorijā.

Aukstā kara noslēguma fāzē 20. gs. 80. gados Ziemeļamerikas latviešu jauniešu politiskās demonstrācijas piesaistīja preses uzmanību Baltijas valstu okupācijas jautājumam. Tas bija laiks, kad tikai retais amerikānis prata atrast Latvijas vārdu uz pasaules kartes.

Filma ir aizraujošs stāsts par šo laiku – par trimdas latviešu jauniešu izdomu, trakulīgumu, drosmi un nacionālpatriotisko stāju, kas tiek atklāts, izmantojot vienas ļoti īpašas Juris Blodnieks automašīnas dzīvesstāstu.

Filmā paralēli bagātīgiem arhīvu materiāliem ir iekļautas intervijas ar Latvijai nozīmīgiem sabiedriskajiem darbiniekiem, atklājot viņu jaunības gaitas, kurās cīņa par Latvijas neatkarības atjaunošanu bija pašsaprotama.

Filmas pirmizrāde Latvijā notika Rīgā, kinoteātrī “Splendid Palace”, 2021. gada 18. novembrī. Filmas pirmizrāde ārpus Latvijas notiks 2022. gada vasarā Dziesmu un deju svētku laikā Minesotā, ASV.

Atbalsts filmas tapšanai ir saņemts gan no ziedojumu akcijas, kurā piedalījās vairāk nekā 80 atbalstītāji, gan fondiem: Valsts Kultūrkapitāla fonda; Amerikas Latviešu apvienības Kultūras fonda; Amerikas Latviešu apvienības Latvijas institūta; Pasaules Brīvo latviešu apvienības; ASV vēstniecības Latvijā.

Garums: 73 minūtes

Režisore: Māra Pelēcis

Scenārija autori: Marianna Auliciems, Māra Pelēcis, Dita Gruze-Evarts

Operatore: Māra Pelēcis

Skaņu režisors: Reid Kruger

Montāžas režisore: Dita Gruze

Producente: Marianna Auliciema

Producējošā kompānija: Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs


Latvieši Pasaulē