Guna Dancīte: Marinēšanas laiks muzeja krājumā


Gandrīz ikviens latvietis kā čakla bite vasarā un rudens sākumā ievāc gardumus ziemai. Mūslaikos tas nereti ir pieradums, kas mantots kā ģimenes tradīcija. Taču agrāk pilns pagrabs vai aukstumskapis ar burciņām norādīja uz gādīgu un rūpīgu saimnieci vai saimnieku, kas jau vasarā gatavo kamanas ziemai. Par marinēšanas lomu latviešu kopienās stāsta muzeja galvenā krājuma glabātāja Guna Dancīte.

Ievārījumi, marmelādes, sulas, marinēti un skābēti dārzeņi – kāposti, gurķi, kabači, tomāti želejā un vēl un vēl – tik daudzveidīgi gardumi allaž ir bijuši un joprojām ir daudzu latviešu mājās gan Latvijā, gan pasaulē! Labākās un smeķīgākās receptes bieži tiek mantotas no paaudzes paaudzē un recepšu grāmata vai burtnīca tiek uzskatīta par lielu dārgumu, ko nedrīkst pazaudēt, jo līdz ar to zustu arī ģimenes “garša”. 

Arī šodien, daudzinot un saglabājot latviešu kulināro mantojumu pasaulē, atklāsim to, kādas dažas liecības ir mūsu muzeja krājumā par šo darbīgo vasaras laiku, kad ienākas tik daudz ogu, augļu un dārzeņu, kurus sagatavot ziemai. 

Ja arī Jums ir kāda no Latvijas aizvesta, paaudžu paaudzēs mantota recepte ziemas krājumu gatavošanai – atrakstiet! 

Kanādas latvieša Aivara Vintera pārziņā top marinētas bietītes Toronto Latviešu centra virtuvē 2014. gada 27. oktobrī.
Kāre pēc štovētiem kāpostiem vai skābu kāpostu zupas īpaši ziemā uznāk teju katram riktīgam latvietim, tāpēc viens no obligātajiem rudens darbiem virtuvē nereti ir kāpostu skābēšana! Kanādas latvietis Klāvs Zihmanis un muzeja “Latvieši pasaulē” galvenā kuratore Marianna Auliciema pie skābēto kāpostu muciņas Zihmaņu garāžā, Okvilē (Oakvile) 2014. gada 24.oktobrī.
Baškīrijas latviete Tamāra Vasarmane no virtuves pagraba izņem paštaisītus tomātu konservus Maksima Gorkija ciemā Krievijā, 2018. gada 21. februārī.
Baškīrijas latvietes Tamāras Vasarmanes vasarā konservētie tomāti ļoti labi smeķē ziemā, cienājot ciemiņus no muzeja “Latvieši pasaulē” Maksima Gorkija ciemā Krievijā, 2018. gada 21. februārī.
Baškīrijas latvietes Lidijas Maškancevas marinētās rudens celmenes Maksima Gorkija ciemā Krievijā, 2018. gada 21. februārī.

Latvieši Pasaulē