Muzeja krājuma lielākais priekšmets kļuvis par filmas galveno varoni!

Šogad, 18. novembrī, notiks pirmizrāde dokumentālai filmai “Valiant” par trimdas latviešu politiskajām demonstrācijām, pie kuras muzejs “Latvieši pasaulē” strādā kopš 2017. gada. Filma vēstīs par latviešu demonstrācijām pret padomju okupāciju 20. gadsimta 80. gados Ziemeļamerikā un Eiropā. Filmas centrālais varonis ir muzeja priekšmets –- Jura Bļodnieka vecā automašīna Plymouth Valiant, ar kuru Juris bija izdekorējis ar dažādiem pretpadomju saukļiem un zīmējumiem un  ikdienā braukāja pa savu dzimto Ņudžersiju, šādi pievēršot uzmanību Baltijas valstu okupācijai .

Šovasar filmas radošā producente, muzeja galvenā kuratore Marianna Auliciema ir intensīvi strādājusi kopā ar ASV dzīvojošo filmas režisori Māru Pelēci un montāžas režisori Ditu Gruzi, kā rezultātā ir tapusi pilnmetrāžas dokumentālā filma. Filmā tiek izmantotas gan intervijas ar tolaik aktīviem latviešu demonstrētājiem, gan arī un liels apjoms arhīvmateriālu –- fotogrāfijas, ziņu raidījumu fragmenti, kā arī mājas apstākļos filmēts materiāls. Kadri ir filmēti Rīgā un Ņujorkā. Filmas mūzika būs pazīstama tiem trimdas latviešiem, kuri jaunību pavadīja, dejojot pie grupas “Akacis” dziesmām, jo filmas komponists ir “Akacis” dibinātājs Gatis Gaujenieks. Filmas pavadījumam izmantos motīvus no labi pazīstamām trimdas roka dziesmām.

Filmas “Valiant” pirmizrāde notiks šī gada valsts svētkos  kinoteātrī “Splendid Palace”, Rīgā.  Pēc tam tā bez maksas  būs skatāma visā Latvijā. Savukārt pirmizrāde ASV pirmizrāde notiks 2022. gada jūlijā Dziesmu svētkos Seintpolā (St. Paul), Minesotas štatā.

Sadarbībā ar ASV vēstniecību, filma rudenī tiks rādīta skolās Latgalē un Ziemeļvidzemē ar vieslekcijām, kuras piedāvās filmas režisore Māra Pelēce un automašīnas Valiant ilggadējais saimnieks Juris Bļodnieks. 

Atbalsts filmas tapšanai ir saņemts gan no ziedojumu akcijas, kurā piedalījās vairāk nekā 80 atbalstītāji, gan fondiem: Valsts Kultūrkapitāla fonda; Amerikas Latviešu apvienības Kultūras fonda; Amerikas Latviešu apvienības Latvijas institūta; Pasaules Brīvo latviešu apvienības; ASV vēstniecības Latvijā.

Mārcis Asčuks palīdz skaņošanā intervējot Ivaru Slokenbergu. Foto autors: Bruno Asčuks.
Filmēšana Bastejkalnā Rīgā 2021.gada maijā. Marianna Auliciema intervē Vitu Tēraudu.
Juris Bļodnieks savā pretpadomju auto ASV 20. gadsimta  80. gados.

Latvieši Pasaulē