Vasara 2021 muzejā “Latvieši pasaulē”

Darbi vasarā muzejā un pētniecības centrā “Latvieši pasaulē” nav apstājušies. Visas vasaras garumā ar lielu aizrautību notiek gatavošanās jaunajai izstādei “Savējie!”, kuras atklāšana ir paredzēta rudenī. Izstāde būs par latviešiem – profesionāļiem pasaulē mūsdienās. Tiek intervēti cilvēki un saņemti jauni priekšmeti muzeja krājumam. 
Muzeja projektu vadītājs Toms Pāvils viens un kopā ar kolēģiem ir veicis vairāk nekā 20 intervijas gan klātienē, gan tiešsaistē ar ievērojamiem latviešiem visā pasaulē – profesionāļiem savā jomā. Intervijas ir notikušas trijās valodās – latviešu, angļu un portugāļu. Visas vasaras garumā intervijas ir transkribētas vairāk kā 200 lapušu apjomā, ko veica Kristīne Jansone, Marianna Auliciema un Toms Pāvils. Tekstus izstādei gatavo Ieva Vītola, Marianna Auliciema un Toms Pāvils.
Muzeja galvenā kuratore un filmas producente Marianna Auliciema, ir intensīvi strādājusi kopā ar ASV dzīvojošo filmas režisori Māru Pelēci un montāžas režisori Ditu Gruzi, kā rezultātā ir tapusi pilnmetrāžas filma “VALIANT”, kuras pirmizrāde gaidāma šā gada 18. novembrī, Rīgā.
Izpilddirektores Ievas Vītolas vadībā ik nedēļu tiek rīkotas sanāksmes tiešsaistē. Darbu lietvedībā tupina Brigita Eihmane. Paralēli norit darbs muzeja krājumā, uzlabojot un papildinot datubāzes, reģistrējot muzeja priekšmetus, digitalizējot fotogrāfijas un dokumentus u.c., ko veic krājuma glabātāji  Guna Dancīte un Uldis Dimiševskis. Darbu pie fotonegatīvu skanēšanas kopš jūnija veic Matīss un Krišjānis Zakatistovi. Muzeja krājuma telpās tiek uzņemti daži viesi.
Šā gada jūlijā muzeja izpilddirektore Ieva Vītola tika uzņemta kā muzeja pārstāve Latvijas Ārlietu ministrijas Diasporas konsultatīvajā padomē. 
Ar prieku gaidām rudeni, kad muzeja darbinieku paveikto apmeklētāji tiešsaistē un klātienē varēs novērtēt gaidāmajā izstādē! Sekojiet līdzi informācija!

Filmas “Valiant” filmēšana Rīgā, Bastejkalnā. Filmas producente Marianna Auliciema intervē Vitu Tēraudu.

 

2021. gada jūlijā muzeja galvenā kuratore Marianna Auliciema kopā ar Tomu Pāvilu intervēja  pasaules līmeņa klavieru būvētāju Dāvidu Kļaviņu viņa darbnīcā Kuldīgā un saņēma dāvinājumu – paštaisītu klavierskaņošanas āmuru.

 

 

Kristīne Jansone, atverot sūtījumu no Ņujorkā dzīvojošās animatores un režisores Signes Baumanes.

 

Matīss un Krišjānis Zakatistovi šovasar brīvprātīgi iesaistījušies foto negatīvu skenēšanas darbos.

Muzejs šovasar saņēmis vairākus ievērojamu cilvēku dāvinājumus. Operdziedātāja Marina Rebeka muzejam ir uzdāvinājusi auskarus, kas tika valkāti izrādē “Traviata” Cīrihes Operteātrī.

 

Projektu vadītājs Toms Pāvils intervē astroloģi un fenšui meistari Aelitu Leto Rīgā 2021. gada jūlijā.

Vasaras sākumā krājuma glabātāji Guna Dancīte un Uldis Dimiševskis strādāja pie muzeja krājuma lielformātu priekšmetu fotografēšanas. Raiņa portrets (autors T. Krūmkalns) daudzus gadus rotāja Latviešu nama lielās zāles sienas Brisbenā, Austrālijā.

 

  

Vasaras sākumā muzeja darbinieces Marianna Auliciema un Brigita Tamuža intervēja Austri Grasi viņa mājās “Ģendertos”, Mazsalacā. Pierakstītas liecības un iegūtas fotogrāfijas no Grašu ģimenes dzīves bēgļu nometnēs. Ierakstīta saruna par Austra loloto Abrenes pili latviešu īpašumu Francijā. Muzejs kā dāvinājumu ieguvis vairākus priekšmetus, tostarp zīmi “Rudbāžu krogs” no Abrenes pils. Fotogrāfijā Austris Grasis tur rokā Alekseja Naumova gleznu “Abrene”, kas rotā “Ģendertu” verandu.

 

 

Latvieši Pasaulē