2020. gads aizritējis!

Par spīti visam, 2020. gads muzejam “Latvieši pasaulē” aizritējis strauji un pieredzes bagāti. Esam apkopojuši dažus mirkļus, kas atklāj muzeja mazāk redzamo ikdienas dzīvi, tostarp ekskursijas, satikšanās, ballītes un prieku! 

Priekā, visi muzeja “Latvieši pasaulē” darbinieki, valde, palīgi un draugi! Lai 2021. gads ir vēl labāks un priecīgāks!

Maija Rīgā! Gada sākumā Latvijā viesojās muzeja idejas autore, inciatore, līdzdibinātāja un ilggadējā valdes priekšsēde Maija Hinkle. 
Vairāk par muzeja idejas dzimšanu varat lasīt šeit.
Muzejs dodas ciemos! Lai arī šogad mazāk, tomēr izdevās gada sākumā un vasaras vidū gan apciemot Ārlietu ministriju, gan iepazīt Latvijas Sporta muzeju, gūstot jaunu pieredzi un zināšanas, kā arī veidojot un stiprinot sadarbību. 
Jurģi piespiedu kārtā. Tā kā iecerētā “Nyet, Nyet, Soviet” izstāde pandēmijas dēļ tika pārcelta, nācās izstādes sagatavotos stendus no mākslinieka darbnīcas pārvest uz noliktavu Ādažos. Tur tie kopā ar izstādes centrālo eksponātu – automašīnu “Valiant!” gaida savu iznācienu Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, cerams, 2021. gada pavasarī!

Par plānoto izstādi plašāk var izlasīt šeit.
Noslēguma ballīte. Diemžēl pandēmijas ierobežojumu dēļ nācās pārtraukt izstādi un izlaušanās spēli “Bēgļu gaitās”, kas kopumā savas darbības laikā uzņēma vairāk nekā 2400 apmeklētāju un Latvijas Muzeju biedrības konkursā “Gada balva 2020” 16 projektu konkurencē ieguva atzinību (2. vietu)! Panākumi reizē ar skumjo un atbildīgo lēmumu tika atzīmēti tomēr jaukā noslēguma ballītē.
Par projektu plašāk var izlasīt mājaslapas sadaļā “Bēgļu gaitās”.
Lauma pēta trimdas tērpus! Šoruden vairāku mēnešu garumā muzeja krājumā strādāja Kanādas latviete, tekstīliju pētniece Lauma Cenne, lai rūpīgi un ar detektīva cienīgu piegājienu izpētītu trimdas tautas tērpu kolekciju.
Ik dienu krājumā. Vienmēr pozitīvie un čaklie muzeja krājuma ļaudis – Guna Dancīte, Uldis Dimiševskis un Gunta Lediņa – šogad veica ļoti apjomīgu un nozīmīgu darbu, pabeidzot pilnu krājuma esības pārbaudi teju 18 000 muzeja krājumā priekšmetiem. Bravo!
Akreditācijas komisija ieradusies! 28. oktobris bija šī gada vissvarīgākā diena, kad muzeja un pētniecības centra “Latvieši pasaulē” darbu iepazina un līdzšinējo darbību izvērtēja Kultūras ministrijas deleģēta muzeju akreditācijas komisija. Satraukums, kas pārtapa gandarījumā! 
Par akreditācijas vizītes nozīmīgumu vairāk vara lasīt mūsu sadaļā “Muzejs runā”.
Dodamies ekskursijās! Muzejā jau izsenis darbojas “kultūras pulciņš”. Lai gan šogad izpalika kopīgi teātra izrāžu apmeklējumi un saplānotais pieredzes apmaiņas brauciens uz Gdaņsku, tomēr paguvām īstenot vairākas ekskursijas pa Grīziņkalnu un Koka Rīgu kopā ar zinošo, aizrautīgo un sirsnīgo vēsturnieku Vladimiru Eihenbaumu. Iesakām!
Jauna pieredze. Šogad pandēmijas ierobežojumu dēļ pasākumu cikla “Rudens LaPa” vakarus rīkojām nevis Vecrīgā, bet internetā! Tā 12. novembrī notika “Rakstnieku cēliens” Sarmas Muižnieces Liepiņas vadībā, kurā piedalījās arī Pāvils Johansons, Lalita Muižniece un Laris Krēsliņš, savukārt 3. decembrī notika Mariannas Auliciemas, Laumas Cennes un Gunas Dancītes stāstu vakars par muzeja trimdas tautas tērpu kolekciju un tās aizraujošo izpēti. Abus vakarus palīdzēja moderēt muzeja komunikācijas speciālists Toms Pāvils.

Ar pasākumu ciklu plašāk var iepazīties mājaslapas sadaļā “Rudens LaPa 2020″.
8,5 stundu maratons! Šogad 18. novembrī Latvijas 102. dzimšanas dienu muzejs atzīmēja ar vēl nebijušu tiešsaistes pasākumu “Tu bij’ tajā demonstrācijā! Zoomathon”, kura laikā no sešiem vakarā līdz pusdiviem naktī (pēc Latvijas laika) tiešsaistes platformā “Zoom” notika sarunas ar diasporas latviešiem par viņu pieredzi pretpadomju demonstrācijās ārpus Latvijas. Sarunu vakaru vadīja Marianna Auliciema un Vanda Dauksta, un tajā piedalījās gan topošās dokumentālās filmas “Valiant!” veidotāja Māra Pelēce, gan daudzi citi demonstrāciju dalībnieki un rīkotāji.
Priekā! Šoreiz gan virtuāli, katram pie sava ekrāna, taču ne mazāk sirsnīgi un emocionāli, kā būtu tad, ja tiktos klātienē. Ekrānšāviņā fiksēts muzeja vēsturei nozīmīgs mirklis – šampaniešu glāžu pacelšana par godu muzeja akreditēšanai, kas oficiāli tika apstiprināta Latvijas Muzeju Padomes sēdē 2020. gada 17. decembrī.  
Ziemassvētki – Zoomsvētki! Ar maskām, paceltām glāzēm un mīklu minēšanu tika nosvinēti muzeja ikgadējie Ziemassvētki. Lai arī šoreiz virtuāli un attālināti, bet tikpat jautri un brīnišķīgi! 

Uz tikšanos 2021. gadā!

Novēl muzeja “Latvieši pasaulē” saime

Latvieši Pasaulē